Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Toplantısı Kastamonu Üniversitesinde Düzenlendi

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Toplantısı Kastamonu Üniversitesinde Düzenlendi

“Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı” çerçevesinde düzenlenen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite Ziyareti” etkinliği gerçekleştirildi.

Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ile YÖK Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Muhammet Adak ve ihtisas üniversitelerinin rektörleri ile rektör yardımcıları ve kurum temsilcileri katıldı. Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ferkan Sipahi, Üniversitemizi temsilen katılım sağladı.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’ne ilişkin bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

Gündoğan’ın ardından kürsüye gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, bölgesel kalkınma odaklı üniversitelerin kendileri açısından çok önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Yükseköğretim sisteminin klasik eğitim öğretim, araştırma ve topluma hizmet misyonlarının her üçüne de hizmet edecek şekilde bu üniversitelerimiz, ülkemizin kalkınmasında ellerini taşın altına koyarak, bölgesel sorunlara ve gelişmelere daha duyarlı bir şekilde, bölgesel kalkınmayı daha geniş bir çerçevede ele almak durumundadır. Yaptığımız bireysel ziyaretler ve bu tarz grup toplantıları, sadece yükseköğretim kurumlarımızın sorunlarını birinci elden müşahede etme imkânı sunmuyor, ayrıca Yükseköğretim Kurulu olarak bizlerin, üniversitelerimizden geleceğe yönelik beklentimizi daha sağlıklı zeminde ifade etmemize olanak sağlıyor. Bu sayede çizdiğimiz yol ve atılacak adımlara ilişkin daha kararlı ve sağlıklı hedefler koyabiliyoruz.”
Bölgesel iş birliğinin sınırları oluşturulurken yükseköğretim kurumlarının üçlü sarmal (triple helix), yani devlet, üniversite ve sanayi iş birliğini bir adım öteye götürerek bu sürece toplumu da entegre etmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Özvar, “Bu üçlü mekanizmaya toplumu da dahil ettiğinizde kuracağınız dörtlü mekanizma, sağlıklı bir iş birliği gerçekleştirmeniz için kolaylaştırıcı olacaktır. Bu sayede yükseköğretim kurumlarınız, devlet özel sektör kuruluşları, iş dünyası ve toplumla bütünleşik bir mekanizmayı oluşturabileceklerdir. Bu mekanizma ve süreçlerin düzgün bir şekilde işlemesi neticesinde üniversiteleriniz, devlet ve özel sektör kuruluşlarıyla uyumlu, iş dünyasının bilgi ve insan kaynağı ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilen, toplum beklentilerini karşılayan ve bu sayede bölgesel kalkınmanın ve dolayısıyla ulusal kalkınmanın önünü açan kuruluşlar haline gelebilecektir” dedi.

Program; YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ile YÖK Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman, TKDK Başkanı Dr. Muhammet Adak ile ihtisas üniversitelerinin rektörleri ile ilgili rektör yardımcılarının katıldığı “Program Genelinde Genel Değerlendirmeler Toplantısı” ile sona erdi.

Düzenlenen programla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Yükseköğretim Kurulu’nun ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi’ kapsamında ‘madencilik’ alanında ihtisaslaşma verilen Üniversitemiz bu alanda kamu ve özel sektör alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir. İhtisaslaşma ile birlikte iletişimsel, kurumsal ve organizasyonel faaliyetlerimizin her birini ayrı ayrı yürütmeye gayret ediyoruz. Bu vesileyle kurumsal ve organizasyonel faaliyetler kapsamında Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen programa katılan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ferkan Sipahi ve beraberindeki ekibe katkı ve emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca toplantıya ev sahipliği yapan Kastamonu Üniversitesi’ne ve kıymetli Rektörü Prof. Dr. Sayın Ahmet Hamdi Topal’a misafirperverliklerinden dolayı da teşekkür ederim. İhtisaslaşma konularında atılacak her adımın bölgemize ve ülkemize yeni kazanımlar getirmesini temenni ediyorum.”  

  • Gösterim 351
  • Toplam 6