Madencilik İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Alemdağ Üniversitemizde Yapılan Madencilik Çalışmalarını TRT Trabzon Radyosuna...

Madencilik İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Alemdağ Üniversitemizde Yapılan Madencilik Çalışmalarını TRT Trabzon Radyosuna Değerlendirdi

Üniversitemiz Madencilik İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Alemdağ, TRT Trabzon Radyosunda Bölge Gündemi adlı programa konuk oldu.

Hafta içi her gün farklı konu ve konuklarıyla gündeme dair gelişmeleri aktaran TRT Trabzon Radyosu Bölge Gündemi programının konuğu Prof. Dr. Selçuk Alemdağ oldu. Prof. Dr. Alemdağ, Maden atıklarının bertaraf edilmesi ve Üniversitemizin Madencilik alanında yaptığı çalışmaları ve gelişmeleri dinleyicilerle paylaştı.

Gümüşhane Üniversitesi’nin Madencilik alanında ihtisas üniversitesi olduğunu belirten Prof. Dr. Alemdağ, “Sülfürce Zengin Maden Atıklarının Macun Dolgu Teknolojisi ile Bertaraf Edilmesi” projesi hakkında şunları söyledi: “Çevre için zarar oluşturan her türlü maddeyi atık olarak tanımlıyoruz. Maden atıklarını ise, cevherce zengin kayaçları çeşitli fiziksel veya kimyasal ayırma proseslerinden geçirdikten sonra cevher minerallerinin alınıp, ekonomik olarak işe yaramayan diğer ağır metal ve kayaç parçalarının bir havuzda veya açık depolama alanlarında biriktirilmesiyle oluşan ürün olarak tanımlayabiliriz. 2023 Ekim ayından bu yana devam eden ve Ülke için, madencilik sektörü için önem arz eden bir çalışmayı sonlandırmak üzereyiz. Bu çalışmayı sonlandırdığımızda özellikle maden atıklarının bertarafı bağlamında çevre ve insan sağlığı açısından oldukça önemli bir çalışmaya imza atmış olacağız. Bu çalışma sonrasında öncelikle Doğu Karadeniz Bölümü özelinde ve Türkiye’nin belli bölümlerinde işletilen metalik madenlerin flotasyon sonrası atıklarını yeraltı işletmelerinde dolgu olarak kullanabilmelerinin önü açılmış olacak. Böylece ülke ekonomisine katkı sağlarken, yeni çevre problemlerine sebep olacak ek atık barajlarına ihtiyaç olmayacak veya mevcut kullanılan baraj ömrünü uzatmış olacağız. Açık ocak veya yeraltı işletmelerinden çıkarılan metalik madenlerin faydalı olan cevher mineralleri alınıp işe yaramayan ağır metal içeren diğer atıklar çeşitli havuzlar veya açık alanlarda biriktiriliyor. Bu biriktirme sonrasında açık havayla teması sonrasında yağış ile birlikte okside oluyor. Bunlar yüzey ve yeraltı sularını kirletme bağlamında da ciddi çevre problemlerine ve insan sağlığı açısından zehirlemelere sebep olabiliyor. Biz öncelikle atığın mevcut mineralizasyon durumunu ortaya koyuyoruz. Çeşitli kimyasal analizlerden geçirdiğimiz proses sonrası atıkların nötralizasyon çalışmalarını değerlendiriyoruz. Bu sebeple de projenin tamamlanması uzun süreç alıyor. Sülfürlü minerallerden arındırılmış atık malzemeden elde ettiğimiz dolgu malzemesi ve buna ait dayanım parametrelerini, yer altında açmış olduğumuz galerilerin deformasyon analizlerinde kullanıyoruz. Böylece galerilerin atık malzeme ile doldurulması, açmış olduğumuz yer altı boşluklarının yer üstünde tasmanlar oluşturmaması ve çevre risklerini meydana getirmemesi bağlamında önlem almış olacağız. Gümüşhane Üniversitesi olarak Madencilik alanında ihtisas üniversitesi olmamız sebebiyle de bu tür çalışmalara, ülke ekonomisine ülkenin çevresel sorunlarına ışık tutabilme adına çalışma arkadaşlarımızla birlikte önemli çalışmalar yapıp, problemlere çözüm üretmeye, katkı sağlamaya devam ediyoruz.”

Madencilik alanında ihtisas üniversitesi olarak çevreye ve insan sağlığına değer veren çalışmalara öncülük verdiklerini dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek; “Ülkemiz adına büyük ekonomik getirilerin elde edildiği madencilik, Gümüşhane’nin tarihinde ve coğrafyasında önemli bir yere sahiptir. Madencilik alanında ihtisas üniversitesi olmak, genellikle o alanda araştırma, eğitim ve projelerle ilgili olarak öncü ve lider bir konumda bulunmayı hedeflemek anlamına gelir. Bu tür bir uzmanlaşma, bölgeye özgü maden potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeyi, sürdürülebilir madencilik uygulamalarını geliştirmeyi ve sektördeki yeniliklere liderlik etmeyi içerir. Prof. Dr. Selçuk Alemdağ hocamız ‘Sülfürce Zengin Maden Atıklarının Macun Dolgu Teknolojisi ile Bertaraf Edilmesi’ projesini detaylı bir şekilde ele aldı. Proje, halen devam etmekte olup, maden atıklarının çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf etmeyi amaçlamaktadır. Bu önemli projenin tamamlanmasıyla birlikte, özellikle Doğu Karadeniz bölümünde ve Ülkemiz genelinde metalik madenlerin ekonomiye kazandırılması açısından önemli adımlar atmış olacağız. Aynı zamanda, yer altında açılan boşlukların atık malzeme ile doldurularak çevre risklerinin minimize edilmesi hedeflenmektedir. Bu vesileyle de projedeki çalışmalarından dolayı hocamızı ve ekibini kutluyor, projenin hayırlı olması temennisinde bulunuyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.