Jandarma Arama Kurtarma Ekibinden Üniversitemize Arama Kurtarma Eğitimi

Jandarma Arama Kurtarma Ekibinden Üniversitemize Arama Kurtarma Eğitimi

Üniversitemiz Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü (AYAY), TUTSAK Derneği ve Gümüşhane Üniversitesi iş birliğinde arama kurtarma eğitimi aldı.

Torul ilçesine 15 kilometre mesafede, sarıçam ormanlarıyla kaplı ve yakınındaki büyüleyici yaylaları ve doğal güzellikleriyle ünlü Altınpınar Limni Gölü, Üniversitemiz Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencileri ve Turan Teşkilatı Sivil Arama Kurtarma (TUTSAK) gönüllülerinin eğitim programına ev sahipliği yaptı. Dört günlük bir kamp sürecinde öğrenciler uygulamalı eğitim alarak JAK, Gümüşhane İtfaiyesi ve Gümüşhane Üniversitesi ile işbirliğinde harita ve koordinat belirleme, iple tırmanma ve iniş, çığ arama gibi alanlarda becerilerini geliştirdiler. 

Eğitimin son gününde AYAY öğrencilerine eğitim vermeye özel olarak Ankara'dan gelen JAK ekipleri, su ve sel baskınları sonrasında su üzerindeki halat kullanarak kurtarma tekniklerini öğretti. İlk olarak ekipmanların tanıtımı yapıldı ve ardından Limni Gölü üzerine bir hava hattı kuruldu. Bu hattı kullanan öğrenciler, tüm güvenlik önlemleri alınmış bir şekilde arama kurtarma eğitimi alırken aynı zamanda mesleki deneyim kazandılar ve heyecan verici deneyimler yaşadılar. Eğitim sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ferkan Sipahi tarafından katılımcılara ve eğitimcilere sertifika takdim edildi. 

Düzenlenen etkinlikle ilgili olarak Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Sevil Cengiz şu ifadelere yer verdi: “Gümüşhane Üniversitesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencileri ile Turan Teşkilatı Sivil Arama Kurtarma (TUTSAK) gönüllülerinin yer aldığı uygulamalı eğitim programımızı başarıyla tamamladık. Eğitimimiz sarıçam ormanlarıyla çevrili, doğa harikası olan Altınpınar Limni Gölü'nde gerçekleşti. Dört gün süren bu yoğun eğitim programında öğrencilerimiz değerli JAK, Gümüşhane İtfaiyesi ve Gümüşhane Üniversitesi ekipleri ile işbirliği içinde acil yardım ve afet yönetimi alanında bir dizi önemli beceri geliştirdiler. Eğitimde harita ve koordinat belirleme, iple tırmanma ve iniş, çığ arama gibi beceriler üzerinde yoğunlaştık. Bu eğitim sürecinin öğrencilerimizin hem kişisel hem de profesyonel gelişimleri için son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Gelecekteki mesleklerinde bu deneyimlerin onlara büyük fayda sağlayacağına inanıyorum. Katılımları ve değerli katkıları için JAK ekibine, Gümüşhane İtfaiyesi'ne, Rektörlüğümüze, öğrencilerimize ve gönüllülerimize teşekkür ederim. Birlikte daha fazlasını başarabilir ve toplumumuzu daha güvenli bir yer haline getirebiliriz.” 

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencilerinin yanı sıra Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü Koordinasyon Kurulu Üyesi Arş. Gör. Dr. İlker Erkan arama kurtarma faaliyetlerinin önemine ilişkin olarak şunları söyledi: “Madencilik endüstrisi, çoğu zaman zorlu ve tehlikeli çalışma koşulları altında gerçekleştirilmektedir. Doğanın derinliklerinde yapılan bu faaliyetler, çeşitli riskleri de beraberinde getirebilir- toprak kaymaları, maden göçmeleri, gaz patlamaları ve yangınlar gibi. Bu nedenle madencilik alanında arama-kurtarma faaliyetlerinin önemi son derece yüksektir. Bu faaliyetler olası kazaların hızlı ve etkili bir şekilde ele alınabilmesini, tehlikede olan hayatların kurtarılmasını ve çalışanların güvenliğinin sağlanmasını mümkün kılar. Eğitimli arama-kurtarma ekipleri, karmaşık ve tehlikeli durumları yönetme, yaralıları güvende ve hızlı bir şekilde yüzeye çıkarabilme becerisine sahip olmalıdırlar. Bu anlamda madencilik veya başka bir alanda olsun her bireyin arama kurtarma faaliyetlerinde belirli bir bilgi birikimine sahip olması gerekiyor.” 

Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise gerçekleştirilen eğitimlerle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Gümüşhane Üniversitesi olarak, eğitimin sadece sınıf içerisinde alınamayacağına, pratik ve uygulamalı eğitimin öğrencilerimizin gelişiminde büyük rol oynadığına inanıyoruz. Bu bağlamda tertip edilen, Üniversitemiz Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü’nün Turan Teşkilatı Sivil Arama Kurtarma (TUTSAK) ve Gümüşhane İtfaiyesi ile işbirliği içinde JAK desteğiyle düzenlemiş olduğu eğitim programı, büyük bir başarıyla tamamlanmıştır. Altınpınar Limni Gölü'nde gerçekleşen eğitimde öğrencilerimiz arama-kurtarma faaliyetlerine dair önemli tecrübeler edindi.Bu tip uygulamalı eğitimlerin, öğrencilerimizin mesleki gelişimleri için hayati önem taşıdığının bilincindeyiz. Eğitimdeki bu tür pratik ve uygulamaya dayalı deneyimler, öğrencilerimizin gelecekteki meslek hayatlarında karşılaşacakları gerçek durumlar hakkında daha iyi bir anlayış kazanmalarına yardımcı olur. Bu başarılı programda emeği geçen JAK ekibine, Gümüşhane İtfaiyesi'ne, öğretim elemanlarımıza, öğrencilerimize ve gönüllülerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Gümüşhane Üniversitesi olarak, toplumumuza değer katabilecek ve öğrencilerimizi gerçek dünya tecrübeleriyle donatabilecek daha birçok etkinliği gerçekleştirmeye devam edeceğimizin de altını çiziyorum.”  

 

 

  • Gösterim 646
  • Toplam 7