Genel Bilgiler

Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması*

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından organize edilen “Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” temalı projesi, Üniversitelerimizin ülkemiz hedefleri kapsamında, başta bulundukları şehir ve bölge ile bütünleşmesinin sağlanması, iktisadi, sosyal ve beşeri sermayeyi geliştirmesi adına, tek tipten uzaklaşarak kurumsal farklılık ve çeşitliliğe yönelmeleri ve güçlü yönlerini dikkate almaları amaçlı bir projedir.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve o zamanın Kalkınma Bakanlığı iş birliğiyle hem üniversitelerin bulundukları bölgeye olan katkılarını arttırmak hem de belirli alanlarda ihtisaslaşmaya teşvik etmek amacıyla özellikle 2006 yılı sonrasında kurulmuş olan yükseköğretim kurumlarına yönelik “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” çalışması başlatıldı. Çalışma kapsamında ilk olarak 2015 yılında, 2006 yılı ve sonrasında kurulmuş olan tüm üniversite rektörleriyle 2 toplantı gerçekleştirildi ve proje bilgilendirmesi yapıldı. 2016 yılına gelindiğinde ise pilot üniversite belirlemeye yönelik olan çalışmalara ağırlık verildi ve bu konuda görüşleri alınmak üzere Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı dışından üyelerin yer aldığı bir komisyon oluşturuldu.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 2016 yılından itibaren yürütülen ve Üniversitelerin bulundukları bölgeye olan katkılarını arttırarak belirli alanlarda ihtisaslaşmaya teşvik etmek amacıyla başlattığı "Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı" kapsamında bugüne kadar 4 Çağrı dönemi yapılmış ve sonuçlandırılmıştır.
- 2016 yılından bu yana yürütülen programdaki üniversite sayısı 15’ten 22 ye çıkarıldı.
YÖK tarafından yürütülmekte olan "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı" kapsamında 2016 yılında pilot 5 üniversite, 2018 yılında 5 üniversite ve 2020 yılında 5 yeni üniversite seçilerek toplam 15 üniversite sayısına ulaşılmıştı. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda 7 üniversitenin daha programa dahil edilmesinin ilan edilmesi neticesinde programdaki üniversite sayısı 22’ye yükselmiş oldu.
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programının İşleyişine İlişkin Usul ve Esaslar uyarınca Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, Üniversitemiz “Madencilik” alanında "Bölgesel Kalkınma Üniversitesi" unvanını alması Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 29.09.2021 tarihli toplantısında uygun bulunmuştur.